Aranyszabályok, tippek és tapasztalatok szerinti útmutató

mielőtt elindulnál külföldre

1., Ha valaki találkozót kér tőled, hogy munkát segít neked adni külföldön és azt közli veled, hogy neki díja van, az közvetítő!!! Soha senkinek ne fizess azért a keresetedből, mert ő segített kijutni az adott helyre!!! Példa: azt mondja az adott illető neked, akivel találkozol és munkát kínál, hogy úgy tud neked munkát adni, ha fizetsz neki előre, vagy még feltételeket is szab neked, hogy ha kimentél és kerestél X összeget az "ő helyén" akkor a keresetedből kér 10 vagy 20 százalékot, és ha azt nem fizeted ki, akkor soha többet nem mehetsz oda, mert ő elintézi, mert jóba van a főnökséggel, akkor ne higyjetek neki! Ez nem az "ő" helye, hanem ha tudná a főnökség, hogy téged levesz pénzzel, akkor azonnal megszakítanák a "menedzsereddel" a kapcsolatot, mert nekik sem tartozik az elveikhez, hogy a lány vagy fiú aki kimegy dolgozni, ki legyen zsákmányolva!!! Ilyenkor azt kell mondani a "menedzsernek", hogy persze, fizetek neked, mert ugye kell a jó hely, de amikor végeztél a termineddel, nem adsz neki egy forintot sem! Sokszor olyanokat mondanak, hogy megvernek és bántalmazzák a szeretteidet, ha nem fizetsz neki, amit megbeszéltetek. Ennek ne dőlj be!!! Ez csak pszihikai hadviselés, nincsen mögöttük semmi, nem szabad hinni nekik!!! Ne foglalkozz vele és dolgozz tovább a KULLANCSOD nélkül!!!

 

2., Hogy ne tudjanak beléd kötni, vagy ha nem akarod, hogy a jövőben zsaroljanak téged a "menedzserek", akkor a lehető kevesebb információt adj ki magadról!!! Ezt értem azon, hogy ha van gyermeked, vagy férjed, nem kell megosztani vadidegenekkel, hogy a szeretteid nem tudják, hogy mivel foglalkozol, mert ezzel vissza is élhetnek!!! Azt is megtehetik sajnos, ha esetleg nem mész vissza ismételten az adott helyre, akkor akármelyik közösségi portálon megírhatják a családodnak, hogy mivel is foglalkozol valójában!!! Nem mindig jó, ha tudják, hogy hol vagy fent a neten, ez egy nagyon jó tanács!!! Én hallottam már olyanról is, hogy  a "menedzser" tudta az egyik legnépszerűbb közösségi portálon a lány adatait, majd amikor megszakadt a kapcsolat, akkor a lány nevére csinált egy ugyanolyan névre regisztrációt, és elküldte a családtagjainak a lányról készült erotikus fotókat. Ismétlem, ne bízz senkiben!!! Akit a barátodnak hiszel, lehet hogy a legnagyobb ellenséged lessz a jövőben, és nem tudsz ellene semmit sem tenni!!!

 

 

3., Soha ne indulj el úgy külföldre, hogy nem tudod, hogy hová mész pontosan és milyen feltételek mellett vállalod el a munkát. Aki elzárkózik a teljes körű tájékoztatástól, és még arra sem méltat, hogy kapj egy pontos címet, hogy mégis hová érkezel, nem szabad foglalkozni vele, mert lehet, hogy csalódásoknak leszel kitéve. Aki az elején nem őszinte veled, az soha nem is lesz őszinte.

4., Nagyon fontos, hogy legálisan dolgozz külföldön. Kint sem kivételeznek azokkal, akik feketén vállalnak munkát, ráadásul mivel te ott külföldi állampolgárnak minősülsz, és ha megszeged a törvényeiket, az az országból való kitiltásodat, vagy akár börtönbüntetést is eredményezhet a számodra. Ha bárki azt mondja neked, hogy nem jelenthet gondot, amiért nem vagy bejelentve, mint munkavállaló, az nem mond igazat neked.

5., Soha ne indulj el sehová sem pénz nélkül! Nem tudhatod, hogy mi történik, mire megérkezel. Sajnos sok rosszat lehet hallani más helyekről, hogy mire megérkezett egy helyre egy munkavállaló, az kint derült ki, hogy mégsem tudják fogadni őt. Ilyenkor marad a jó öreg vasútállomás, vagy buszpályaudvar ahol aludni lehet, és majd talán haza jut az ember, ha van aki segítsen rajta... Ezért fontos, hogy pénz legyen nálad, mert soha nem lehet tudni!

6., Lehetőség szerint csinálj fénymásolatot a személyi igazolványod és a lakcímbejelentő kártyád mindkét oldaláról, és ezeket a másolatokat add oda, mert szintén elbeszélések alapján vannak még sajnos olyan helyek, akik addig nem adják vissza a személyi okmányokat, ameddig kedvük tartja, ezzel is meggátolva az eltávozást.

7., Ha bárki azt mondja, hogy nem baj ha nincsen rólad egy darab bemutatkozó fotó sem, és neki elég, ha elmondod, hogy hogyan nézel ki, és hajlandó téged ettől függetlenül látatlanban fogadni, az nem komoly és profi helyre utal, maximum tölteléknek fognak használni, és ha nem rendezed a lakásbérlést, utcára fognak egy-két nap után hajítani. Egy komolyabb hely fotókat kér, hogy egyáltalán értelme van-e annak, hogy kiutazz. Nemleges válasz esetén nem kell haragudni a helyre, inkább örülj, hogy nem lettél kitéve csalódásnak.

 

8., Ha már megérkezik bárki is egy adott helyre, akkor próbáljon beilleszkedni, és elfogadni az ottani szabályokat. Ez mindig nehéz, főleg ha teljesen idegen helyre megy valaki dolgozni, vagy az első pár napban nem úgy alakulnak a dolgok ahogyan azt szerette volna. Ez nem minden esetben jelenti azt, hogy a hellyel van baj, mert lehet, hogy rossz periódusban indulsz útnak. Ha már az első nap bárki közli, hogy neki semmi nem tetszik, valószínű, hogy nem is úgy fognak állni hozzá. Sehol nem szeretik, ha valaki egyfolytában problémázik mindenen, vagy kötekszik, nem takarít maga után el vagy a hangulatot erősen rombolja, és provokatív viselkedése miatt összeveszít mindenkit.

Ne tegye ki senki se magát annak, hogy ez miatt az utcán találja magát. Ezzel csak magának okoz kellemetlenséget, és nem biztos, hogy egy perc múlva azonnal fogadjákmáshová.​Ráadásul híre megy, és egy idő után már nem fogadják sehová sem fogadni. Ha valaki úgy érzi, hogy nem megy neki ott, akkor csak annyit kell tennie, hogy megpróbálja át tetetni magát máshová, mert lehet, hogy ott jobban beválik neki a munka, vagy pedig haza kell jönni.​

 

9., Merj őszintén beszélni, ha valami gondod, vagy problémád van, de ezt ne a kollégáiddal, hanem a főnökséggel tedd meg, mert nem biztos hogy mindig megértő szavakra találsz, és lehet, hogy pont az döfi a kést a hátadba, akit te barátnak hiszel.

 

10.,Nagyon fontos dolog, hogy soha senki ne lopjon el semmit!!! Sajnos vannak olyan munkavállalók, akik megkárosítanak másokat, sőt addig is elmegy, hogy a saját kollégájától lop el pénzt! Ha valaki erre képes, az azzal is legyen tisztába, hogy azonnal elviszik a rendőrök, lekérdezik, hogy hová és kinek küldött el pénzt és teljes körű motozásban lesz része ( intim részek is!!! ), és azonnali eljárás indul ellene kint, és leültetik. Mivel mindenhol van kamera, így könnyen lefigyelhető, hogy hogyan követett el bűncselekményt!!!

 

11., Ne annak higyj, aki azt mondja neked, hogy három nap alatt millimos leszel, annak higyj, aki tényleg korrektül tájékoztat, önös anyagi érdekek nélkül, hogy mi az a reális összeg, amit megkereshetsz. Ez is relatív, mert nem mindig a helyen múlik, vagy aki tájékoztatót küld neked, hogy mennyit keresel, ez mind rajtad múlik a legtöbb esetben.

Lehetne még sok dolgot és tippet sorolni, de mindig más és más élethelyzetben van mindenki. Ha valakinek van ötlete, hogy ide még mit lehetne esetlegesen felírni, azt nyugodtan írd meg.

Köszönjük figyelmeteket!